Så byggdes Brf Resort Visby

Under 2007 byggde Gotlands kommun en toppmodern kongresshall, Wisby Strand, med plats för drygt 1000 personer i centrala Visby. I samband med detta brottades Visby med ett problem – det fanns inte tillräckligt med kvalitativa hotellrum i Visby med omnejd att erbjuda kongresshallens besökare.

Så här löstes detta problem. På Norderstrand campingplats, ett 8 hektar långt parkområde vid stranden, ca 1 km norr om ringmuren kring Visby, byggdes det som skulle bli en bostadsrättsförening med hotellanläggning. Kombinationen var individuellt ägda bostadsrättslägenheter med en högklassig hotelldrift. 

Anläggningen byggdes efter internationella förebilder, men i det mån det var möjligt, med gotländska materialval. Höga ambitioner genomsyrade projektet och stor energi lades på att säkerställa att huskropparna skulle smälta in i den existerande miljön.

Anläggningen skapades i samarbete med arkitekterna på Arklab Stockholm och Per Öberg Arkitekter. En av Gotlands stora entreprenörer, Pigge Werkelin, med sitt företag Visby Invest, var en av huvudmännen bakom satsningen.

Området är i nära anslutning till ringmuren, ett naturreservat, en camping på norra sidan samt strand i direkt anslutning nedanför anläggningen.

Tillträde skedde i juni 2008 och då öppnade också hotellet sin verksamhet under Stureplansgruppens drift. I april 2010 tog Gotlands Konferens och Turistservice AB över driften av hotellverksamheten. Från oktober 2013 övertog Tott Hotell AB driften av Tott Hotel Visby. Från 8 november 2016 har driften nu övertagist av NOVI Resort AB.